Vad gör en webbplats icke-funktionell?

Alla exponeras för ett stort antal webbsidor, de flesta av oss dagligen. Vissa av dessa gillar man, medan andra mest gör en irriterad. Vad beror detta på? Det handlar om flera olika faktorer och dessa är vanligen:

  • Mycket text på sidan. Är det mycket text på startsidan tappar man snart intresset och man orkar dessutom inte läsa igenom allt. Det är med andra ord bra att hålla texten på startsidan kort och relevant.
  • Massor med bilder. Bilder är väl alltid trevligt, eller? Ja, i måttliga mängder. Alltför många bilder gör sidan rörig; den innehåller helt enkelt för många stimuli. Dessutom är en sida som innehåller mycket (och stora) bilder inte så rolig för de som har en långsam internet-uppkoppling.
  • Trasiga bilder. Ja då, bilderna kan vara trasiga också. Vadå trasiga? Med detta menas att bilderna inte kan laddas och istället visas en vit rektangel med ett kryss i hörnet. Inte så estetiskt tilltalande, direkt. Ofta beror detta på att bilden inte längre finns kvar på webbservern.
  • Svårnavigerad sajt. Vissa webbplatser är mycket svåra att hitta något på. Ofta finns sökfunktioner, men detta fungerar inte alltid av olika anledningar. De svårnavigerade sajterna har ofta massor av menyval och lika ofta titlar som stämmer dåligt överens med innehållet.
  • Trasiga länkar, det vill säga länkar som inte leder någonstans (eller till fel sajter). Ofta möts man av det klassiska felet “404”, när en sida inte längre finns eller har flyttats någon annanstans.
  • Webbplatser som kräver diverse insticksprogram. Det är inte så jättekul att mötas av “din webbläsare stödjer inte detta program” eller liknande. Ofta orkar man inte ladda ned något ytterligare program till sin dator bara för att kunna läsa innehållet (såvida detta inte händer ofta, förstås).
  • Svårläst teckensnitt, eller inte tillräckligt stor kontrast mellan bakgrundsfärg och färgen på texten. En svart bakgrund med mörkblå text ovanpå fungerar exempelvis inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.