Vad gör en webbplats tilltalande?

Att misslyckas med en webbsida är tyvärr alldeles för lätt. I internets början var designen på en webbplats betydligt mer förlåtande; vid den tidpunkten var det ju häftigt att överhuvudtaget ta del av information över nätet. Numera är det dock oförlåtligt att ha en svårnavigerad webbplats med ett ofördelaktigt utseende. Det finns idag en mängd olika verktyg för att göra en egen hemsida, men har man inte tillräcklig kunskap i hur man skapar en tilltalande design faller sidan platt och informationen på den blir helt enkelt inte intressant. Tråkigt, men sant. Tidigare har det redogjorts för vad som gör en webbplats icke-funktionell – men hur ska då en bra sida se ut?

Regler att följa när du skapar din hemsida

Till att börja med så är lagom bäst. Detta gäller den mängd text och bild du presenterar på sidan. Förstasidan ska väcka intresse. Detta gör man genom ganska lite text och gärna en (1) större bild. Det är den här sidan som ska locka till vidare läsning. Syftet med sidan är ju att få behålla besökaren, eller hur? Tänk därför igenom vad som ska stå på förstasidan, både en och två gånger. Det är trots allt den första sidan som dina besökare kommer att se. Ser denna stökig ut så finns det en stor risk att besökaren kommer att klicka ut ur din sida ganska direkt.

För det andra ska webbplatsen vara lätt att navigera på. Den ska vara logisk i sin struktur, vilket innebär att man ska hitta den information man förväntar sig på respektive sida (gäller särskilt kontaktinformation). Webbplatsen ska också ha en röd tråd. Tänk på att informationen inte får vara motsägelsefull, eftersom detta lätt skadar förtroendet. Försök att alltid skapa bra menyval. Dela upp dina olika kategorier i menyn och använd dig sedan underkategorier. Handlar din hemsida exempelvis om katter så kan du ha en meny som ser ut som följande: Hem, Fakta om katter, Olika raskatter, Att äga en katt. Under dessa kategorier kan du sedan bygga på med sidor som tar upp information som handlar om ämnet. Exempelvis kan du skriva om olika sorters katter under menyvalet ”Olika raskatter”.

Övriga saker att tänka på är att placera kontaktinformation tydligt som en sidfot. Denna sidfot ska “hänga med” oavsett vilken sida din besökare väljer att besöka på din webbplats. Det är också viktigt att tänka på förhållandet mellan färgerna du använder, särskilt vad gäller bakgrundfärg kontra textfärg. Se också till att alla de bilder och länkar du publicerar verkligen fungerar, eftersom detta ofta är en källa till irritation.
Tyvärr så kan fel helt plötsligt dyka upp när du har en hemsida, det är därför viktigt att man då och då går igenom allt för att se så att saker och ting fungerar som det ska, annars riskerar du att tappa besökare och potentiella kunder. Tar du exempelvis bort en sida då du inte längre vill ha den på din site så är det viktigt att alltid ”redirecta” (ändra adressens landningssida) till en annan sida på din sajt, gärna en sida med liknande information som den du tog bort. På så sätt så undviker du en massa felmeddelanden på din hemsida.

Att ha en tilltalande design är också viktigt. Färgerna måste fungera bra ihop, det ska vara skönt för ögonen att titta på din hemsida och lätt att urskilja text från bakgrunden. Det är bästa är att ha en hemsida där texten är betydligt mörkare än bakgrunden. Att hålla på och mixtra med en massa olika färgblandningar kan göra att det blir väldigt irriterande att läsa innehållet.

Det ska även vara lätt att hitta den information som man som besökare är ute efter när man besöker hemsidan. En bra regel är att tänka enkelt istället för att sajten ska vara flashig med en massa specialeffekter. Det kommer inte bara göra det svårare att hitta på sajten utan även göra att din hemsida laddar väldigt länge innan man kommer in på den, något som många kan uppleva som väldigt irriterande och därför välja att gå till en annan sida istället.

Skriv heller aldrig ett hav av text som sitter ihop. Det är viktigt att det ska vara enkelt att läsa och hitta informationen som finns på hemsidan. Dela därför upp din text i mindre stycken och ha tydliga rubriker och underrubriker så att det är lätt att navigera bland raderna för att snabbt hitta information. Nu är det bara att börja marknadsföra din hemsida och låta besökarna välla in.

Detta är bara några av de faktorer som spelar in när man ska skapa en egen hemsida. Vi kommer att ta upp fler tips och riktlinjer som kan vara bra att följa i vår blogg.

One Response to Vad gör en webbplats tilltalande?

  1. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!

Leave a Reply

Your email address will not be published.